Bag om “Undgå smitte med H1N1 – Brug maske!”

h1n1Det var på sin vis en fantastisk tid. Hele Danmark var på randen af et nervøst sammenbrud og medier overalt i landet kørte dommedagsprofeti på dommedagsprofeti. Om lidt kommer den, den store epidemi. Vi bliver alle syge – og flere af os vil dø. Så slemt gik det ikke, men det er jo let at sige i bagklogskabens lys.

Indslaget startede som en statusberetning. Altså en “hvor mange er blevet syge”, “hvad kan vi gøre for at undgå det” og så videre og så videre. Undervejs i min research faldt jeg dog over en kilde, der sagde, at vi burde gå med masker. Det blev min vinkel – alene fordi jeg selv huskede de absurde billeder fra SARS udbruddet i Asien et par år forinden (de er selvfølgelig medtaget af samme årsag).

Når vinklen er interessant syntes jeg ikke mindst det skyldes, at statistikken taler sit eget sprog. Lige mange bliver syge. Maske eller ej. Men fordelingen af de syge er til gavn for samfundet, fordi færre bliver syge samtidigt, hvis man bruger masker. Sundhedsstyrelsen mente dog, at de havde undersøgelser, der viser det stik modsatte. Jeg lader det så være op til seeren, hvem man vil tro på. Forskeren eller sundhedsstyrelsen.

Slutteligt oplyser indslaget (i bedste public-service øjemed), hvad de bedste råd til at undgå at blive smittet er.

Produktion: Q4/2009
Tilrettelæggelse: Mads Kæmsgaard Eberholst
Kamera: Morten Bisgaard
Redigering: Marie Vandel